Приветствую Вас ГостьПятница, 10.05.2024, 00:44

Главная » 2011 » Март » 4 » Відлуння з Ближнього Сходу
19:22
Відлуння з Ближнього Сходу


Події в арабському світі стали несподіванкою для всіх основних світових гравців. Хвиля соціальних революцій, що прокотилася по Ближньому Сходу, залишає у представників інших країн суперечливі думки.
  Потрібно було лише бачити розгублені обличчя американського істеблішменту з приводу подій у Єгипті… Адже, насправді Сполучені Штати надають щороку півтора мільярди доларів (!) підтримки мешканцям цієї східної держави. Які ж ми можемо зробити висновки з того, що відбулося?

Ці соціальні революції переросли в вимогу демократизації суспільства. Однин з найбільш незахищених прошарків населення – молодь, яка отримала пристойну освіту, але через величезне безробіття і корумпованість системи не мала перспектив на достойне життя – виступила організатором революцій. Згодом їх підтримали і більш зрілі люди, які теж не могли прогодувати свої сім’ї. А інструментом стали, перш за все, Фейсбук  і інші соціальні мережі. Завдяки ним, в достатньо швидкому часі, без суттєвої підготовки, вдалося організувати зібрання, яке з часом наростало як сніжний ком. Ці масові невдоволення в більшості арабських країн завершуються сьогодні перемогою людей.

Потрібно віддати належне і західним країнам, і Америці, які згодом підтримали народні рухи, і робили все, щоб не відбулося кровопролиття. Адже народ має повне право на повстання в разі, якщо керівна верхівка не може створити умови існування справедливого суспільства для своїх громадян.

Утім, проблема цих революцій, в першу чергу, полягає у відсутності структурованої опозиції. Найбільшою такою силою опозиційного руху можна назвати групу «Брати-мусульмани», але вони працюють над ісламізацією єгипетського суспільства. Хоча 30% населення Єгипту є християнами. В Лівії сьогодні також немає структурованої опозиції, яка б розуміла, що робити далі з країною. Є лише племена, які хочуть на свою користь розподілити суспільне благо у вигляді нафти.

На жаль, через такі причини наслідком цих повстань може стати велике розчарування людей. В Єгипті нині контроль над державними процесами взяли на себе військові, серйозного кандидата на посаду Президента у опозиції немає. Але мало мати кандидата, потрібно, щоб цей кандидат ще мав команду, яка мала б програму дій і рішень. В тій же самій Лівії, якщо навіть і здолають Каддафі, не можна виключати ризик того, що ті племена, які об’єднані сьогодні проти режиму Каддафі, не почнуть воювати між собою.

І ключове питання, яке хвилює сьогодні всіх – чи не прийдуть на заміну тоталітарним режимам ісламісти? І наскільки ці країни сьогодні будуть прогнозовані?

А взагалі, арабські події мають стати серйозним дзвоником для владних верхівок усіх авторитарних країн світу.

Якщо екстраполювати ситуацію на Україну (адже, безумовно, хтось спробує використати ці моменти). Партія влади сьогодні втрачає в рейтингу довіри населення. До того ж додається і протистояння всередині владної команди, яке є кулуарним, що погіршує ситуацію. В ретроспективі було протистояння Ющенка і Тимошенко, та воно було публічним. Нині ж в Партії регіонів декілька кланів самі себе «пожирають», проте цим боям всередині так званої, сильної вертикалі влади,  не надано гласності. І складається таке враження, що ті, хто прийшов до влади, поводять себе, як в останній день: не можуть «нахапатися», набити свої кишені, плюючи на більшість громадян України. Хоча прийшли до влади, маючи неначе єдину команду. І замість отримання синергетичного ефекту від такої вертикалі влади, вони отримують «мінус», поїдаючи один одного. Але команда ця була єдиною лише тоді, коли воювала проти, а от коли вона отримала владу... Деякі взагалі кажуть: «Ми знали, що перемогли, але ми не знали, що перемогли самих себе».

Якщо подивитися на опозицію, то сьогодні і опозиціонери зі старих «брендів» не мають підтримки в суспільстві, бо нещодавно вони були при владі, і сказати що їхні кроки були ефективними, навряд чи можна. Тому питання постає у формуванні якісно нового альтернативного політичного руху. Будемо говорити відверто - сьогодні мають шанс лише ті нові сили, які не «вляпались» у владу, і не показали свою безпорадність при владі. І хотілося б вірити в те, що люди хочуть не просто іншої політичної партії чи об’єднання, а хочуть іншої якості. А якість - це перш за все, програма, яка буде озвучена і зрозуміла людям, команда, яка готова реалізовувати цю програму, і довіра народу до того, що ті люди, які говорять з екрану, здійснюватимуть свої обіцянки і свої слова, коли прийдуть до влади. І соціологічні дані, які сьогодні опубліковано GFK, де 55% не довіряють нинішньому президенту, 54% або не прийдуть на вибори, або проголосують проти всіх, або не визначилися, говорять скоріше про те, що партії лідерського типу вже не є затребуваними в українському суспільстві.

І зрозуміло, що соціальні невдоволення в Україні будуть наростати. Наприклад, за минулий місяць середня заробітна плата впала на 12% в грн. Це значить, що соціальні потрясіння, в принципі, є ймовірним. І суть навіть не в доходах людей, а в тому, що роблять нині владні мужі – собі вони ні в чому не відмовляють: ані в гелікоптерах, ані в гелікоптерних майданчиках, ані в перевезеннях, ані в облаштуванні місць для здійснення прийомів тощо. Утім, лише багаті країни можуть собі таке дозволити, і те не під час рецесії економіки, а під час її підйому!  І саме оцей mix і може привести до соціальних потрясінь.

Але є побоювання, як і в арабських країнах, з приводу того, що мало об’єднатися  проти когось, потрібно розуміти, яку альтернативу запропонувати суспільству. Бо, насправді, політик, який хоче стати президентом, прем’єром,  міністром, має хотіти йти у владу не для того, щоб задовольнити своє непомірне его, свої амбіції і власні банківські рахунки, а для того, щоб дійсно реформувати країну і залишитись в її історії. Коли в майбутньому, праправнуки будуть пишатися, що до  цього роду вони належать…

Источник:  Павло Жебрівський , korrespondent.net

Категория: Политика | Просмотров: 532 | | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
|3|2|1|1|ru|0|0|1|0|1|0|0|0|0|0|0|0|0|0|0|1')?>
Имя *:
Email:
Код *:

09.03.2011 Мясниковскому району Ростовской области – 85 лет
14.04.2011 «National Geographic»: Является ли Армянская АЭС самой опасной в мире?
04.02.2011 Транслируя WikiLeaks: как СМИ сделали из Левона Тер-Петросяна наркобарона Норвежская газета Aftenposten опубликовала по каналам WikiLeaks
13.04.2011 Как получают водительские права в Армении
14.02.2011 В Курске родилась «десятерня»: медперсонал в недоумении, папа в шоке, а мама считает деньги

23:33 «National Geographic»: Является ли Армянская АЭС самой опасной в мире?
23:29 В России азербайджанец поджег свою жену-армянку
23:16 Кучма, Ющенко та Тимошенко застерігають Януковича
23:10 Талоны нарушений отменили. Что это значит для водителя?
23:10 Пережив бомбежку, Каддафи прокатился на джипе по улицам Триполи
23:32 Керимов подарил Роберто Карлосу Bugatti Veyron
23:32 Армения может стать лидером в области ядерной медицины в регионе
23:32 Лариса Овсепян усыновила 18 детей 15 национальностей
23:32 Как получают водительские права в Армении
23:32 Трагедия в Мараге: прошло 19 лет
23:31 Месси может стать лучшим бомбардиром Примеры всех времен
23:01 Кучма 2005 року виставив Януковича пугалом, - Мельниченко
22:59 Группа компаний Ташир инвестирует до $8 млн. в ремонт ереванского цирка
22:57 Арсен Бегларян: Если поступит предложение из Армении, приму его
22:54 Армянская диаспора Ливана кредитует животноводство в Кашатагском районе НКР
22:49 Дополнительное вооружение агрессивно настроенного Азербайджана должно беспокоить Армению
22:49 В армянской армии создается технологическая воинская часть. Что она представляет собой?
22:59 Тбилисские армяне: новые реалии
22:59 Тюрколог: Турция пытается создать иллюзию диалога
22:52 Среди пострадавших в результате взрыва в минском метро одна армянка
22:46 Специалист по информационной безопасности предупреждает: азербайджанские и турецкие хакеры ждут 24 апреля
22:46 Украинская медсестра Каддафи рассказала о своей работе
22:46 Сенсация века: обнаружена новая сила природы
22:46 Китайцам армянское железо может стать поперек горла
22:45 Во Франции мусульманкам официально запретили носить паранджу
00:18 Объем новых дисков Panasonic увеличился до 100 GB
00:16 Хосни Мубарака вызывают на допрос в генпрокуратуру
00:15 Главарь якудзы Синода вышел на свободу в Японии
00:13 Арутюн Мердинян третий в Европе
00:12 Семья Саакашвили ненавидела Советский Союз
00:52 Праздник Материнства и красоты в армянской воскресной школе.
00:36 Президент Украины провел встречу с главами официальных делегаций государств-участников заседания Совета министров иностранных дел СНГ
23:31 Отмена техосмотра начнется через неделю-две, - МВД
23:30 Японские автогиганты возобновляют производство
23:25 Киро Маноян: Доклад Госдепартамента США по Армении отразится на американских кругах
23:24 В Японии зацвела сакура
23:24 Сухум: Уничтоженные в Абхазии грузины готовили теракты
23:24 Кальян стає популярнішим ніж сигарети серед дітей
23:24 FAO реализует в Армении «абрикосовую» программу
23:24 В Одессе хотят поставить памятник Высоцкому

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Поиск
Войти:
Опрос:
Читаете ли Вы новости в интернете?
Всего ответов: 34
Курсы валют
Самые обсуждаемые:
14.04.2011 «National Geographic»: Является ли Армянская АЭС самой опасной в мире?
09.03.2011 Мясниковскому району Ростовской области – 85 лет
13.03.2011 В Санкт-Петербурге завершается первенство Первой Армянской Футбольной Лиги
09.03.2011 Медведев подписал закон о создании в СНГ центра по борьбе с наркотиками
10.04.2011 Президент Украины провел встречу с главами официальных делегаций государств-участников заседания Совета министров иностранных дел СНГ
самые читаемые:
09.03.2011 Мясниковскому району Ростовской области – 85 лет
14.04.2011 «National Geographic»: Является ли Армянская АЭС самой опасной в мире?
04.02.2011 Транслируя WikiLeaks: как СМИ сделали из Левона Тер-Петросяна наркобарона Норвежская газета Aftenposten опубликовала по каналам WikiLeaks
13.04.2011 Как получают водительские права в Армении
14.02.2011 В Курске родилась «десятерня»: медперсонал в недоумении, папа в шоке, а мама считает деньги
Категории раздела:
Политика [152]
Экономика [78]
Наука [34]
Культура [83]
Спорт [76]
Авто [10]
Происшествия [23]
Интервью [4]
Личности [19]
Диаспора [11]
Общее [3]
Видео [12]